Línies de recerca
Descarregar PdfL’objetiu general del grup SOIUS es decomposa en tres objectius estratègics a la consecució dels quals estan consagrades les tres línies de recerca en les quals s’estructura el grup. Aquestes línies, cadascuna de les quals és coordinada per un investigador del grup, coincideixen amb els tres elements vertebradors de l’Agenda 2030 esmentats:
- Globalització i comerç. Aquesta línia vinculada al creixement econòmic, coordinada pel Dr. Antoni Blanc, s’orienta a analitzar des d’un vessant preferentment jurídic, i també econòmic, el paper de la UE en el context global actual i, de forma particular, el rol fonamental que representa el comerç en aquest marc. La UE constitueix el bloc comercial més obert al mon. La seva política comercial s´ha configurat com un instrument cabdal de la seva política exterior i com un vehicle per fomentar principis i valors europeus, promovent el multilateralisme més obert del món. Ara bé, les amenaces actuals a la propia estabilitat i creixement econòmic que afronta la UE requereixen una resposta a nivell europeu, aspectes que s’analitzen en aquesta línia. Els ODS amb els quals més directament es relaciona aquesta línia son l’ 1 (Fi de la pobresa), 2 (Fam zero) i 8 (Treball decent i creixement econòmic), i de manera secundària amb els objectius 12 (Producció i consum responsable ) i 16 (Pau, justícia i institucions sòlides).
- Inclusió social. La segona línea, coordinada per la Dra. Carolina Villacampa, aborda un aspecte que concerneix directament el segon dels tres grans elements sobre els quals es vertebren els ODS: la victimització. Els diferents processos de victimització que afecten determinats grups poblacionals constitueixen un rellevant obstacle per la conformació d’una societat inclusiva, d’ací que l’anàlisi tant d’aquests processos de victimització com de les respostes jurídics que s’hi ofereixen constitueixen una potent eina per afavorir la inclusió social. En aquesta línia es pretén comprendre com es produeixen determinats processos de victimització que comporten la realització de conductes amb rellevància penal que afecten a persones pertanyents a grups socials desfavorits per motius de supra-subordinació interseccionals rellevants en la societat contemporània -entre els quals, el gènere, l’origen i la capacitat sòcio-econòmica- i la resposta jurídica que se’ls dona. Aquesta línia està relacionada amb els ODS 5 (Igualtat de gènere) i 10 (Reducció de les desigualtats), tot i estar també vinculada a l’ODS 16 (Pau, justícia i institucions sòlides).
- Medi ambient. L’objecte d’anàlisi d’aquesta línea, coordinada pel Dr. César Cierco, se centra en el tercer dels grans àmbits en què convergeix el disseny dels ODS, la protecció del medi ambient. Dues preocupacions principals es vinculen a la tutela del medi ambient. D’una banda, la protecció del mateix és imprescindible per garantir la salut de les persones, ateses les connexions entre el canvi climàtic i la salut pública. De l’altra, el desenvolupament sostenible dels sistemes alimentaris és imprescindible per garantir i protegir el medi ambient. Pretenen abordar-se des de múltiples perspectives jurídiques alguns dels reptes que sorgeixen de les interaccions entre el medi ambient i la salut humana, per l’efecte que ha tingut la pandèmia i en atenció a l’impacte que el canvi climàtic té en la salut públic. Igualment, són objecte d’anàlisi les interaccions entre el medi ambient i els sistemes alimentaris, que es descriuen com a víctimes del canvi climàtic, però alhora són botxins de l’entorn natural i els ecosistemes. Els ODS amb els quals es relaciona més directament aquesta línia son el 2 (Fam zero), el 3 (Salut i benestar), el 12 (Protecció i consum responsables) i el 13 (Acció pel clima).
Darrera modificació: